Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

04 Οκτ 2021

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση "οι Δρόμοι του Βαμβακιού" στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ στη Βέροια αποτελεί έναν μοναδικό χώρο πολιτισμού, όπου διοργανώνονται ουσιαστικές πνευματικές εκδηλώσεις, ένα καταφύγιο, ιδεών και τεχνών για όσους θέλουν να βλέπουν πέρα από αυτό που κοιτούν.

Την προηγούμενη εβδομάδα σας παρουσιάσαμε την Ημερίδα που έγινε για τον Αθλητισμό και την Αναπηρία, μια πολύ συγκινητική ημερίδα, όπου ανέδειξε τη δύναμη των ανθρώπων με αναπηρίες και μας δίδαξε να προσπαθούμε καθημερινά να ξεπερνάμε τα όριά μας.

Χθες Κυριακή, και πάλι στο χώρο του ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟΥ ΙΔΕΩΝ πραγματοποιήθηκε άλλη μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση. Έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης “ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ. Μιας έκθεσης έργων τέχνης εμπνευσμένων από την όλη παραγωγική πορεία του Βαμβακιού, από την καλλιέργεια μέχρι την επεξεργασία του.
15 καλλιτέχνες βρέθηκαν πέρυσι στα βαμβακοχώραφα του κάμπου μας, περπάτησαν μέσα στα βαμβάκια, είδαν πώς τα συλλέγουν, πώς τα μεταφέρουν στα εκκοκκιστήρια, πώς τα επεξεργάζονται. Από όλη αυτή την διαδικασία δημιούργησαν εξαιρετικά έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται από χθες και μέχρι τις 14 Νοεμβρίου στον καταπληκτικό χώρο του ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟΥ ΙΔΕΩΝ.

Η Έκθεση βέβαια δεν είναι τυχαία. Ο ίδιος ο χώρος του ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟΥ ΙΔΕΩΝ ήταν παλιά Εκκοκκιστήριο Βάμβακος που κληρονόμησε από τον πατέρα του ο ποιητής και ζωγράφος κ. Γιάννης Ναζλίδης και τον μετέτρεψε ώστε στον ίδιο χώρο αντί για βαμβάκι να εκκοκκίζονται πλέον ιδέες... συνδυάζοντας έτσι με τον αρχαιοελληνικό τρόπο την ύλη με το πνεύμα.

Απώτερος στόχος της έκθεσης είναι όχι μόνο η αισθητική απόλαυση αλλά και η σύνδεση του επισκέπτη με το παρελθόν, δημιουργώντας συνειρμούς και συσχετίσεις με το παρόν και δίνοντας εν τέλη κίνηση και στο μέλλον μας.

“Η τέχνη μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στις καλλιέργειές μας”, ήταν το μότο σχεδόν όλων των ομιλητών. Και είναι αλήθεια ότι μέσα από την Τέχνη, μπορούμε να δούμε πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας. Να κατανοήσουμε με διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητα και να επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες και καταστάσεις.

 

Τα εγκαίνια της Έκθεσης ήταν να τελεστούν παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος όμως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παραστεί. Εκ μέρους του Περιφερειάρχη και Αντιπεριφεριεάρχη Ημαθίας παρευρέθηκε η κα Νίκη Καρατζιούλα. Επίσης εκ μέρους του Υφυπουργού Οικονομικών και βουλευτή Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλου Απόστολου παρούσα ήταν η συνεργάτιδά του, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό. Επίσης παρών ήταν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άγγελος Τόλκας, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων Δήμου Βέροιας κα Συρμούλα Τζήμα - Τόπη , ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Ουσουλτζόγου και πολλοι άλλοι. Από την αλεξάνδρεια το παρών έδωσε ο δικηγόρος - ιστορικός κ. Μοσχόπουλος Γιάννης με τη σύζυγό του.

Η Έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι της 14 Νοεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι από τις 10.00 έως τις 13.00 και από τις 18.00 έως τις 21.00.
Είναι σημαντικό να πούμε ότι υπάρχει ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης στην έκθεση για Σχολεία. Τόσο για τα παιδιά του Δημοτικού όσο και για τα μεγαλύτερα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ήδη, όπως ανέφερε η κα Μαίρη Ναζλίδου αρκετά είναι τα σχολεία που έχουν επικοινωνήσει με το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ ώστε να ξεναγηθούν τα παιδιά σ’αυτή την έκθεση.

Είναι σημαντικό να υπάρξει ενδιαφέρον και από τα δικά μας σχολεία, του Δήμου Αλεξάνδρειας, που βρίσκονται στην καρδιά του κάμπου, στην καρδιά της καλλιέργειας αυτού του “λευκού χρυσού”.

 

DSC 0123 2

DSC 0125 2

DSC 0126 2

DSC 0127 2

DSC 0128 2

DSC 0129 2

DSC 0130 2

DSC 0131 2

DSC 0133 2

DSC 0136 2

DSC 0139 2

DSC 0149 2

DSC 0152 2

DSC 0155 2

DSC 0158 2

DSC 0160 2

DSC 0161 2

DSC 0163 2

DSC 0164 2

DSC 0165 2

DSC 0167 2

DSC 0168 2

DSC 0169 2

DSC 0172 2

DSC 0175 2

DSC 0176 2

 

#pgnews #ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ #ΚΕΝΤΡΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 513 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top