Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

09 Ιουλ 2021

Προβληματισμός για το ενδεχόμενο κατασκευής δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Βέροια Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Την πρόταση επιχειρηματία για κατασκευή δύο μικρών υδροηλεκυρικων σταθμών συζήτησε το Δημοτικό συμβούλιο της Αλεξάνδρειας σε συνεδρίασή του πριν λίγες ημέρες. Οι υδροηλεκτρικοι σταθμοί προβλέπεται να κατασκευαστουν στην τοπική κοινότητα Ράχης και στην τοπική κοινότητα Ασωμάτων, και οι δύο σε περιοχές αρμοδιότητας του Δήμου Βέροιας.

Παρολαυτα, λόγο έχει και ο Δήμος Αλεξάνδρειας καθως οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα κατασκευαστουν πάνω στον αγωγό ύδρευσης που ήταν αρμοδιότητας του πάλαι ποτέ Συνδέσμου Ύδρευσης, όπου συμμετείχε με ποσοστό 63,54% ο Δήμος μας.
Πέραν τούτου δεν θα ήταν δυνατόν να μην έχει λόγο ένας Δήμος σε ένα έργο που θα κατασκευαστεί πάνω σε ένα αγωγό που υδροδοτει χιλιάδες πολίτες του.

Η δυναμικότητα των υδροηλεκυρικων σταθμών θα είναι 180kwatt και 200 kwatt αντίστοιχα και σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς θα αποφέρει στον επιχειρηματία ένα έσοδα της τάξης των 120 με 150 χιλιάδων ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει για επενδύσεις Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Δήμος Βέροιας δικαιούται ένα 3% των κερδών. Ο Δήμος Αλεξάνδρειας αν και εμπλέκεται, δεν δικαιούται ποσοστό επί των κερδών. Παρ’ολ’αυτα η Επιτροπή που συστήθηκε στο Δήμο Βέροιας πρότεινε την επιβολή τέλους 1500 ευρώ ανά σταθμό, εκ των οποίων το 63,54%, δηλαδή 1906 ευρώ, θα το καρπωνεται ο Δήμος Αλεξανδρειας.

Πάνω στο θέμα ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης τόνισε ότι τα χρήματα είναι μηδαμινά και δεν αποτελούν το κριτήριο για την αποδοχή ή μη μιας τέτοιας πρότασης. Πρώτη προτεραιότητα, τόνισε ο Δήμαρχος, αποτελεί η διασφάλιση της επάρκειας υδροδότησης του Δήμου Αλεξάνδρειας. Θα πρέπει δηλαδή να διασφαλιστεί ότι οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στον αγωγό δεν θα επηρεάσουν τη ροή του νερού, ούτε θα δημιουργήσουν άλλα προβλήματα που ενδεχόμενα θα κοστίσουν στο Δήμο.

Ο κ. Κιρκιλιανίδης από πλευράς του εξέφρασε μια πρώτη θετική άποψη για το ενδεχόμενο κατασκευής των υδροηλεκτρικών σταθμών, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά την υδροδότηση του Δήμου και ότι το όφελος για τα ταμεία θα είναι μεγαλύτερο. Παράλληλα εξέφρασε την πάγια απορία του, γιατί δεν στρέφονται οι ίδιοι οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑΑΛ στην κατασκευή τέτοιων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να επωφελούνται οι ίδιοι οι Δήμοι και κατα συνέπεια οι δημότες ολόκληρο το όφελος της επένδυσης.

Θετικός υπό προϋποθέσεις ήταν και ο Αργύρης Πανταζόπουλος.

Ο κ. Χαλκιδης στην τοποθέτησή του ήταν πολύ επιφυλακτικός με την επένδυση λέγοντας ότι τα χρήματα δεν είναι το ζητούμενο αλλά το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η επάρεια στην υδροδότηση του Δήμου μας.

Ο Ηλίας Ιακωβίδης παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι το συμφέρον των δημοτών είναι η παροχή Δωρεάν νερού και προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται ο Δήμος.

Επιφυλακτικός με την επέδυση ήταν και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παρασκευάς Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι κάθε υδροηλεκτρικός σταθμός παρεμβαίνει στη ροή του νερού, κόβοντας την πίεσή του. οπότε, συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή μελέτη για τις επιπτώσεις του έργου και το πώς διασφαλίζεται η επάρεια νερού για τους δημότες μας.

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης κλείνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων πρότεινε να μην παρθεί απόφαση αλλά να αποσυρθέι το θέμα ώστε να συναντηθούν οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων από κοντά, να αναλυθούν όλα τα δεδομένα και να παρθεί μια απόφαση που να διασφαλίζει πραγματικά τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών.

Η συνάντηση αυτή, όπως πληροφόρησε ο Δήμαρχος τον ΠΟΛΙΤΗ πρόκειται να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας.

 

#pgnews #ΚΕΝΤΡΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ #ΤΟΠΙΚΗΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 614 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top