Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

ΒΑΝΝΕR 300x250

06 Σεπ 2013

«Επικήρυξη» για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Νέες αυστηρές ποινές και πρόστιμα για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συστηματικά δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά ακόμη και να δίνει στη δημοσιότητα τους αριθμούς φορολογικού μητρώου των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν υποβάλλουν τις παραπάνω δηλώσεις, καθώς επίσης και τη μη αναγνώριση των τιμολογίων που εκδίδουν για έκπτωση του ΦΠΑ.

Μεταξύ των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο κάποιοι να εισπράττουν από τους πολίτες ή από άλλους επαγγελματίες τον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας και να μην τον αποδίδουν στη συνέχεια στο κράτος, δηλαδή να φοροδιαφεύγουν συστηματικά, είναι οι εξής:

Δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών όλων των ΑΦΜ επαγγελματιών και επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ώστε να γνωρίζουν όλοι όσοι συνεργάζονται μαζί τους ότι θεωρούνται φοροφυγάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά θα επικαιροποιούνται καθημερινά βάσει των στοιχείων που έχουν στα αρχεία τους όλες οι εφορίες της χώρας αλλά και το σύστημα Taxis.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια καλής θέλησης, όπως την ονομάζει, θα ενημερώνει τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για την πρόθεσή του να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία τους στο Διαδίκτυο με βασικότερο τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Η ενημέρωση θα γίνεται είτε τηλεφωνικά είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα. Οσοι αγνοήσουν τις ενοχλήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τότε την επόμενη κιόλας ημέρα από την προθεσμία που θα τους δοθεί θα βλέπουν τα στοιχεία τους δημοσιευμένα στο Διαδίκτυο.

Υπάρχει σκέψη το υπουργείο Οικονομικών να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα σε όλους όσοι συναλλάσσονται με τις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ ότι οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες δεν είναι φορολογικά ενήμεροι αφού ούτε φορολογική ενημερότητα θα μπορούν να λάβουν από τη στιγμή που έχουν οφειλές στην Εφορία.

Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουν οι πάντες ποιοι έχουν υποβάλει ή όχι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας που θα προχωρήσει σε συναλλαγή με άλλον επαγγελματία που δεν έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Εφορία δεν θα του αναγνωρίζει το τιμολόγιο και κατά συνέπεια δεν θα είναι δυνατή η έκπτωση ΦΠΑ για το συγκεκριμένο τιμολόγιο.

Πώς θα εκτυπώσετε εκκαθαριστικό Φόρου Ακίνητης Περιουσίας

Μία σχετικά πολύπλοκη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν - και μάλιστα άμεσα - χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα ΦΑΠ 2010, 2011 και 2012 προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες καταβολής του φόρου και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενώ έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, και άρα υπάγονται σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ακόμη δεν έχουν παραλάβει το εκκαθαριστικό της Εφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών καλεί αυτούς τους πολίτες μόνοι τους να μπουν στο σύστημα Taxisnet και να τυπώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Τα βήματα εκτύπωσης εκκαθαριστικού ΦΑΠ:

Εισαγωγή στην ιστοσελίδα www.gsis.gr

Επιλογή κεντρικού πεδίου «Υπηρεσία προς πολίτες»

Εισαγωγή στην υπηρεσία «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)»

Πατώντας στο πεδίο «Συμπληρώστε και αποστείλετε αυτόματα τη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)» βγαίνει κανείς στη σελίδα με κεντρικό μήνυμα «Καλώς ήλθατε στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου».     

Σε εκείνη τη σελίδα στο κάτω μέρος της αριστερής πλευράς υπάρχει μία ένδειξη με ένα βελάκι που αναγράφει «Εκτύπωση εκκαθαριστικού».

Μόλις κάποιος κάνει κλικ στο έτος αναφοράς εμφανίζεται το εκκαθαριστικό σημείωμα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας της χρονιάς που αφορά και στη συνέχεια μπορεί να εκτυπωθεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται το εκκαθαριστικό ΦΑΠ 2010. Σε όσους δεν εμφανίζεται εκκαθαριστικό ΦΑΠ 2011-2012 σημαίνει ότι δεν είναι υπόχρεοι σε φόρο ή δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και θα πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία κάποια άλλη στιγμή για να βεβαιωθούν ότι δεν έχει εκδοθεί κάποιο εκκαθαριστικό.

 

 

 

 

Πηγή: tovima.gr

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 127 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top