Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

06 Αυγ 2013

Υπέρβαση στόχων στα έσοδα τον Ιούλιο - Σταϊκουρας: «Εφικτό» το πρωτογενές πλεόνασμα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Συγκεκριμένα, το σύνολο των εσόδων, προ επιστροφών, του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά τον Ιούλιο ανήλθε στα 4,769 δισεκατομμύρια ευρώ. Ανεπαρκή αποτελέσματα καταγράφηκαν κυρίως στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ σημαντική υπέρβαση καταγράφηκε στα έσοδα από έμμεσους φόρους.
 

Την πεποίθησή του ότι οι υστερήσεις στα έσοδα του Προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι «αντιμετωπίσιμες» εξέφρασε την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων σχετικά με την πορεία των εσόδων κατά τον μήνα Ιούλιο, συμπληρώνοντας παράλληλα πως, δεδομένων των στοιχείων Ιουλίου, ο «εθνικός στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους καθίσταται όλο και πιο εφικτός».

Υπενθυμίζεται πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 συνιστά κύρια προϋπόθεση προκειμένου η Ευρώπη να εξετάσει ενδεχόμενα μέτρα για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η επίτευξη ή μη πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει γνωστή όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2014.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των εσόδων, προ επιστροφών, του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά τον Ιούλιο ανήλθε στα 4,769 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 600 εκατομμύρια (+14,3%) έναντι του Ιουλίου 2012 και υπερβαίνοντας κατά 118 εκατ. ευρώ (2,5%) τον μηνιαίο στόχο.

Το εν λόγω αποτέλεσμα κρίνεται «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» από το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι καταγράφηκαν σημαντικές αποκλίσεις όσον αφορά τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα έσοδα από άμεσους φόρους προηγούμενων οικονομικών ετών.

Αναλυτικά, η υστέρηση στο μέτωπο του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε στα 285 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 33,7% έναντι του μηνιαίου στόχου, κενό που αποδίδεται στις παρατάσεις που έχουν δοθεί για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών παρουσίασαν υστέρηση κατά 56 εκατ. ευρώ, λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).

Στην αντίπερα όχθη, υπερβάσεις στόχων παρατηρήθηκαν στα έσοδα από έμμεσους φόρους, που απέφεραν στα δημόσια ταμεία 247 εκατομμύρια ευρώ (+11% σε σχέση με τον στόχο Ιουλίου), αλλά και στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, όπου σημειώθηκε υπέρβαση της τάξης του 48,3%, με τις εισροές να φτάνουν τα 82 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται πως οι επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 314 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,7% έναντι του στόχου, με το ΥΠΟΙΚ να σημειώνει πως οι επιστροφές «ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας».

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 240 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top