Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

03 Αυγ 2013

Βαρύς ο πέλεκυς του ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

5,6 εκατ. ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν στις εφορίες 4,15 δισ. ευρώ. Αύξηση του αριθμού των ζωνών και αύξηση των συντελεστών από 9 σε 33 σε σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς.
 

Φόροι ύψους 4,15 δισ. ευρώ θα καταλογιστούν σε 5,6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων το 2014, οι οποίοι θα πρέπει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν και το νέο έντυπο Ε9. 

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί το επόμενο έτος (εφόσον επέλθει συμφωνία με την τρόικα) θα επιβαρύνει το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα πληρώσουν στην εφορία υψηλότερους φόρους για τα ακίνητα που κατέχουν σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

 Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταλογιστούν φόροι ύψους 4,15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εκτιμούν ότι από το ποσό αυτό θα εισπραχθεί το 70%, δηλαδή 2,9 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ θα καταστούν ληξιπρόθεσμα σύμφωνα με τις προβλέψεις των πιστωτών μας, τα οποία η φορολογική διοίκηση θα κληθεί να τα εισπράξει πιέζοντας τους υπόχρεους ακόμα και με κατασχέσεις ακινήτων. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη βεβαίωση φόρων ύψους 3,27 δισ. ευρώ για να εισπραχθούν έσοδα 2,7 δισ. ευρώ. Η αμφιβολία όμως που εκφράζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο από το ΔΝΤ οδήγησαν την κυβέρνηση στην αύξηση των 33 συντελεστών που θα συνοδεύουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων.


Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ με την έκθεση που δημοσιοποίησε εκφράζει αμφιβολίες για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2014 και ζητά από την κυβέρνηση να ξανασκεφθεί τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, δηλαδή του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Βέβαια, εφόσον αποφασισθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να λυθούν τα θέματα αντισυνταγματικότητας του ειδικού τέλους ακινήτων που λήγει σύμφωνα με τον νόμο στο τέλος του 2013.

Οι φόβοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ότι δεν θα καταφέρει η κυβέρνηση να εισπράξει τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014 ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να αυξήσει τους συντελεστές με τους οποίους θα φορολογηθούν τα ακίνητα το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερους φόρους σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά. Η εξέλιξη αυτή θα δοκιμάσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, οι οποίοι θα κληθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Βέβαια, δεν αποκλείεται να τεθεί το δίλημμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων: θέλετε τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα σας κοστίσει 4,15 δισ. ευρώ ή το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακίνητων και να συνεχίσετε να το πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που κοστίζει 2,25 δισ. ευρώ;

Οι φόροι ύψους 4,15 δισ. ευρώ θα προέλθουν:

• Αστικά ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.) 2,27 δισ. ευρώ.

• Οικόπεδα φυσικών προσώπων 786,1 εκατ. ευρώ.

• Εμπορικά ακίνητα (νομικών προσώπων) 272,9 εκατ. ευρώ.

• Επαγγελματικά ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων 505,6 εκατ. ευρώ.

• Οικόπεδα νομικών προσώπων 81,2 εκατ. ευρώ.

• Ακίνητα Νομικών Προσώπων 68,5 εκατ. ευρώ. • Αγροτεμάχια 158,8 εκατ. ευρώ. Το νέο φορολογικό πλαίσιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων προβλέπει ότι:

• Θα ακολουθηθεί παρόμοια μεθοδολογία με το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας την τιμή ζώνης του ακινήτου, το μέγεθος του κτιρίου, καθώς και ενός συντελεστή ηλικίας.

• Αύξηση του αριθμού των ζωνών και αύξηση των συντελεστών από 9 σε 33 σε σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς.

• Προοδευτική κλίμακα για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων. Οσο αυξάνεται η τιμή ζώνης τόσο θα αυξάνεται και ο συντελεστής. Φοροελαφρύνσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους.

• Επέκταση της φορολογικής βάσης σε εμπορικά, βιομηχανικά και γεωργικά ακίνητα που θα συμμετάσχουν στη φορολογική επιβάρυνση με 25-30%. Τα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν ότι ο νέος ενιαίος φόρος «κουβαλά» σημαντικούς περιορισμούς που μεταφέρθηκαν από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Αναφέρουν ότι ο νέος φόρος θα πρέπει να θεωρηθεί ως μεταβατικός και υποστηρίζουν ότι σε 2-3 χρόνια θα αναθεωρηθεί. Τα μειονεκτήματα που εντοπίζουν περιλαμβάνουν:

• Ο φόρος βασίζεται στα δικαιώματα ιδιοκτησίας και όχι στο σύνολο της περιουσίας (π.χ., εάν δύο άτομα κατέχουν από κοινού ένα ακίνητο, κάθε άτομο αξιολογείται βάσει του μεριδίου ιδιοκτησίας της).

• Η διαχείριση του φόρου εξαρτάται από την αυτο-αξιολόγηση, δεδομένης της έλλειψης Κτηματολογίου

• Η μέθοδος για τον υπολογισμό του φόρου δεν συσχετίζεται με την αγοραία αξία του ακινήτου. Δηλαδή δεν έχει γίνει η αναγκαία εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες.

• Το 40% των εσόδων από τον νέο φόρο προέρχεται από τους ιδιοκτήτες που φορολογούνται με τους τρεις κατώτερους συντελεστές.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

admin

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris hendrerit justo a massa dapibus a vehicula tellus suscipit. Maecenas non elementum diam.

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 533 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top