Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

18 Δεκ 2020

Σύνοδος Δία και Κρόνου: Ένα σπάνιο φαινόμενο που ήταν ξανά ορατό πριν 800 χρόνια

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Αν σας αρέσει να χαζεύετε τα αστέρια, σε λίγες μέρες ετοιμαστείτε για ένα μοναδικό φαινόμενο: το «φιλί» Δία και Κρόνου. Πρόκειται για τη σύνοδο Δία – Κρόνου, όπου οι δύο πλανήτες θα εμφανιστούν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο που θα φαίνονται σαν ένα αστέρι. Αυτή η προσέγγιση έχει να είναι ορατή 800 χρόνια, λένε οι αστρονόμοι και πιθανότατα είναι αυτό που συνέβη στη Βηθλεέμ κατά τη γέννηση του Χριστού, αναφέρει ο Guardian.

Τι συμβαίνει και πόσο σπάνιο είναι

Ήδη από σήμερα εάν κοιτάξετε τον ουρανό θα μπορέσετε να παρατηρήσετε το φαινόμενο, ωστόσο στις 21 Δεκεμβρίου οι δύο πλανήτες θα βρεθούν στο κοντινότερο σημείο τους. Ο λαμπερότερος είναι ο Δίας και ο λιγότερο λαμπερός ο Κρόνος. Από τον Σεπτέμβρη τους παρατηρούμε να πλησιάζουν μεταξύ του και ήδη φαίνονται σε απόσταση μικρότερη των 2 μοιρών. Στις 21 Δεκεμβρίου θα έχουν επιτύχει την μέγιστη προσέγγιση τους, στις 0,1 μοίρες.

Την ίδια ημέρα είναι και το χειμερινό ηλιοστάσιο με την μεγαλύτερη νύχτα του έτους.

Η τελευταία φορά που ήταν ορατή μια τέτοια σύνοδος ήταν λίγο πριν την αυγή της 4ης Μαρτίου 1226.

 

Είχε συμβεί επίσης τον Μάιο του 2000, αλλά η θέση του στον ουρανό δεν την έκανε ορατή. Επίσης είχε γίνει ξανά το 1623 (όταν ο Γαλιλαίος ήταν ακόμα ζωντανός) όμως ήταν επίσης δύσκολο να εντοπιστεί γιατί, όπως εξηγεί το Παρατηρητήριο του Περθ, φαινόταν αρκετά κοντά στον ήλιο και πιθανότατα χανόταν στο φως του.

Οι δύο γίγαντες πλανήτες ευθυγραμμίζονται κατά την περιφορά τους γύρω από τον ήλιο και έρχονται σε σύνοδο κάθε 20 χρόνια. Οι επόμενες λοιπόν σύνοδοι Δία- Κρόνου θα πραγματοποιηθούν το 2040 και 2060.

Υπάρχει σχέση με το Αστέρι της Βηθλεέμ;

 

Το αστέρι της Βηθλεέμ που καθοδήγησε τους τρεις μάγους στον τόπο γέννησης του Χριστού επίσης να ήταν μια τέτοια σύνοδος. Όπως εξηγεί η Britannica, συνέβησαν αρκετές σύνοδοι «σε περίοδο 10 ετών από το χρονολογικό σημείο που θεωρείται πλέον ως η αρχή της χριστιανικής εποχής».

Ένα από αυτά ήταν μια σύνοδος του Δία και του Κρόνου, όπου το 7 π.Χ. βρέθηκαν σε απόσταση μιας μοίρας όχι μια αλλά τρεις φορές σε διάστημα οκτώ μηνών. Το αστέρι της Βηθλεέμ θα μπορούσε επίσης να ήταν η Αφροδίτη και ο Δίας, οι οποίοι το 2 π.Χ., «φαινόταν στους παρατηρητές στη Βαβυλώνα να κάνουν σύνοδο λίγο πριν ξεκινήσουν πορεία προς τη Βηθλεέμ προς τα δυτικά».

Πώς μπορώ να το δω;

Το χριστουγεννιάτικο «φιλί» – όπως το ονόμασε ο αστρονόμος Δρ Μπραντ Τούκερ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας – θα εμφανιστεί χαμηλά δυτικά στον ουρανό για περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ο Τούκερ εξήγησε ότι θα φαίνεται σαν ένα  «λεπτό μισοφέγγαρο και δύο φωτεινά αντικείμενα ακριβώς δίπλα του».

Βέβαια και τώρα εάν κοιτάξετε δυτικά στον ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα πιθανότατα να καταφέρεται να δείτε το φαινόμενο, αφού ήδη οι δύο πλανήτες έχουν αρχίσει να πλησιάζουν. Το μόνο που απαιτείται είναι μια νύχτα με καθαρό ουρανό και ένα σημείο με καθαρό ορίζοντα – χωρίς κτήρια ή δέντρα στο δρόμο.

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης και εκείνοι με πολύ καλή όραση – ή ένα ζευγάρι κιάλια – θα μπορούν να το ξεχωρίσουν από τον Κρόνο. Σε άλλους, οι πλανήτες θα εμφανίζονται ως ένα μόνο αστέρι. Οι πλανήτες τείνουν να λάμπουν πιο σταθερά – ή να αναβοσβήνουν λιγότερο ορατά – από τα αστέρια, και έτσι μπορούμε να τα διακρίνουμε.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top