Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

14 Νοε 2020

H Microsoft προωθεί την αποθήκευση δεδομένων σε DNA

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Με την παραγωγή δεδομένων να αυξάνεται παγκοσμίως με εκθετικούς ρυθμούς, η ανάγκη για αποθηκευτικά μέσα στρέφεται σε νέες προσεγγίσεις: κοινοπραξία αμερικανικών εταιρειών και πανεπιστημίων με επικεφαλής την Microsoft αναπτύσσει συστήματα αρχειοθέτησης που θα αποθηκεύουν δεδομένα σε συνθετικά μόρια DNA.

 

Η κοινοπραξία DNA Storage Alliance, η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτη στο συνέδριο Flash Memory Summit, θα επιχειρήσει να αναπτύξει συστήματα αποθήκευσης εξειδικευμένα για συγκεκριμένες χρήσεις, αλλά και να καθορίσει προδιαγραφές διαλειτουργικότητας ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα DNΑ.

Για τη ζωή στη Γη, το μόριο του DNA αποτελεί το στάνταρτ μέσο αποθήκευσης εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

Το μόριο του δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέος, όπως είναι το πλήρες όνομα του DNA, είναι μια μακριά αλυσίδα συναρμολογημένη από τέσσερις διαφορετικούς «κρίκους» ή «γράμματα»: τις χημικές βάσεις αδενίνη (Α), κυτοσίνη (C), θυμίνη (Τ) και γουανίνη (G). Στην αλληλουχία των βάσεων αυτών μπορεί να αποθηκευτεί οποιαδήποτε πληροφορία, από οδηγίες για τη σύνθεση πρωτεϊνών μέχρι ταινίες υψηλής ανάλυσης.

Σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η Microsoft έχει ήδη αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα DNA για την αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων, αναφέρει το GeekWire.

Τα συστήματα αυτού του είδους δεν προσφέρουν μεγάλες ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης, δεδομένου ότι η αποθήκευση της πληροφορίας απαιτεί τη σύνθεση νέων μορίων DNA, ενώ για την ανάγνωση της πληροφορίας πρέπει να προσδιοριστεί η αλληλουχία των χημικών βάσεων.

Ωστόσο τα μόρια DNA μπορούν να αποθηκεύουν μεγάλους όγκους δεδομένων σε πολύ μικρό χώρο, κάτι που καθιστά αυτή την προσέγγιση ιδανική για λύσεις αρχειοθέτησης.

Το ίδιο το μόριο του DNA είναι σχετικά ευαίσθητο, ωστόσο η ενσωμάτωσή του σε γυάλινα σφαιρίδια μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του για χιλιετίες.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2020/11/190320-dnacomputer-630x354-150x85.jpg 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2020/11/190320-dnacomputer-630x354.jpg 630w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" style="box-sizing:inherit;outline:0px;border:0px;height:auto;max-width:100%;margin:0px auto;padding:0px;font-weight:inherit;font-style:inherit;font-family:inherit;vertical-align:baseline;display:block">

Τα συστήματα αποθήκευσης που βασίζονται στο DNA θυμίζουν εργαστήριο χημείας (Εικόνα: Microsoft / University of Washington)

Εκτός από τη Microsft και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στη νέα κοινοπραξία συμμετέχουν εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η Twist Bioscience και η Illumina, καθώς και κατασκευαστές συμβατικών μέσων αποθήκευσης όπως η Western Digital.

«Εκτιμούμε ότι τα μισά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων που θα παραδοθούν το 2030 θα χρησιμοποιούνται για αρχειοθέτηση» δήλωσε ο Στέφεν Χέλμολντ, αντιπρόεδρος της Western Digital.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της εταιρείας ερευνών Gartner, η εκθετική αύξηση της παραγωγής δεδομένων θα αναγκάσει το ένα τρίτο των ψηφιακών επιχειρήσεων να στραφούν σε λύσεις DNA έως το 2024.

 

https://www.in.gr/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top