Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

22 Φεβ 2017

Μάνος Ανεσίδης / Καρδιολόγος: Οι σπανιότερες μορφές υπέρτασης

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Η υπέρταση είναι μια νόσος με αιτιολογία πολυπαραγοντική και εν πολλοίς άγνωστη(»ιδιοπαθής» υπέρταση).Μόνο 5-10% των περιπτώσεων υπέρτασης οφείλονται σε αναγνωρίσιμη αιτία.

Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία μπορεί να είναι πιο στοχευμένη και αποτελεσματικότερη. Θα πρέπει όμως να υπάρχει αυξημένη κλινική υποψία απο τον θεράποντα ιατρό ώστε να γίνεται σωστή διαλογή εκείνων των ασθενών που μπορούν να ευνοηθούν απο την διάγνωση και αιτιολογική θεραπεία. Γενικά, η διερεύνηση για την αιτία της υπέρτασης θα πρέπει να περιορίζεται στις περιπτώσεις ασθενών με:νέα ή αιφνίδια εμφάνιση υπέρτασης πριν την ηλικία των 20 ή μετά την ηλικία των 50σημαντικά αυξημένη αρτηριακή πίεση με σοβαρές βλάβες οργάνων π.χ νεφρώνανθεκτική υπέρταση συγκεκριμένες βιοχημικές διαταραχές ή κλινικά σημεία π.χ κεντρική παχυσαρκία, ερυθροϊώδεις ραβδώσεις( σύνδρομο Cushing), φυσήματα στην κοιλιακή χώρααιφνίδια απορρύθμιση σταθερής υπέρτασης σοβαρή υπέρταση στο πλαίσιο γενικευμένης αθηροσκλήρωσης πρώιμη έναρξη σοβαρής υπέρτασηςαπώλεια της φυσιολογικής νυχθημερινής διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης πρωτεϊνουρία, νεφρωσικό σύνδρομο, προοδευτική /ανεξήγητη νεφρική ανεπάρκειαασύμμετρο μέγεθος νεφρών (στο υπερηχογράφημα νεφρών) υποτροπιάζον και ανεξήγητο ταχείας έναρξης πνευμονικό οίδημαδιαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
Υπάρχουν πολλά νοσήματα που ευθύνονται για την εμφάνιση δευτεροπαθούς υπέρτασης και κάποια από αυτά απαντώνται στην κλινική πράξη. Τρεις αιτίες δευτεροπαθούς υπέρτασης που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή είναι η στένωση της νεφρικής αρτηρίας( νεφραγγειακή υπέρταση)-παθήσεις των νεφρών και τα ενδοκρινολογικα αίτια της υπερέκκρισης ορισμένων ορμονών (αλατο-κορτικοειδών και κατεχολαμινών).

Νεφραγγειακή Υπέρταση
Η νεφραγγειακή υπέρταση είναι από τις συνηθέστερες αιτίες δευτεροπαθούς υπέρτασης. Ο επιπολασμός της εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 1% έως 5% όλων των υπερτασικών ασθενών στο γενικό πληθυσμό. Η διάγνωση της θα πρέπει να θεωρείται πιθανή όταν υπάρχουν ενδείξεις αθηροσκλήρυνσης που προσβάλλει τις περιφερικές, τις εγκεφαλικές ή τις στεφανιαίες αρτηρίες. Η βλάβη στο νεφρικό ιστό είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της ισχαιμίας από τη στένωση της νεφρικής αρτηρίας αλλά και της αθηροσκλήρυνσης μικρών αγγείων του νεφρού.Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν όλες τις καταστάσεις που επάγουν την αθηρωμάτωση, δηλαδή η ηλικία, το ανδρικό φύλο, το κάπνισμα, το ιστορικό υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη ή και δυσλιπιδαιμίας.Νοσήματα των επινεφριδίων
Πρωτοπαθής Υπεραλδοστερονισμός: Ο πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός οφείλεται στην αυτόνομη παραγωγή αλδοστερόνης από το φλοιό των επινεφριδίων. Η επίπτωση του εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 1% έως 11%.

Φαιοχρωμοκύτωμα: Τα φαιοχρωμοκύτωματα είναι νευροενδοκρινικοί όγκοι που αναπτύσσονται από τον μυελό των επινεφριδίων. Υπάρχουν σε λιγότερο από 0.2% των ασθενών με υπέρταση. Οι όγκοι αυτοί παράγουν κατεχολαμίνες (π.χ αδρεναλίνη) που προκαλούν διάφορα σύμπτωμα και κλινικές εκδηλώσεις. Η κλασσική κρίση στο φαιοχρωμοκύτωμα περιλαμβάνει επεισοδιακή κεφαλαλγία, εφίδρωση και ταχυκαρδία

Άλλα αίτια
Το σύνδρομο αποφρακτικών απνοιών στον ύπνο χρειάζεται ειδική διάγνωση(μελέτη ύπνου) και θεραπεία, οι διαταραχές στον μεταβολισμό του ασβεστίου και του θυρεοειδούς αδένα μπορούν επίσης να ενοχοποιηθούν καθώς επίσης ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιφλεγμονώδη και η κορτιζόνη. Η στένωση του ισθμού της αορτής, συχνότερα σε παιδιά και σπανιότερα σε ενήλικες μπορεί να εκδηλωθεί ως διαφορά της πίεσης μεταξύ ανω και κάτω άκρων και καθυστέρηση στην ψηλάφηση των σφύξων στα κάτω άκρα.

Συμπεράσματα
Η δευτεροπαθής υπέρταση αντιστοιχεί σε περίπου 5-10% των περιστατικών υπέρτασης. Οι ιατροί θα πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικοί για το ποιος θα ελεγχθεί περαιτέρω. Η εύρεση της αιτίας οδηγεί στην ριζικότερη θεραπεία και καλύτερο έλεγχο της πάθησης. Η τελευταία δεκαετία έφερε μεγάλες εξελίξεις σε τεχνικές απεικόνισης των νεφρικών αγγείων. Συμπερασματικά, απαιτούνται προσεκτική κλινική αξιολόγηση και αλγόριθμοι για την αποφυγή άσκοπων εξετάσεων. Ο στοχευμένος έλεγχος και η κατάλληλη επιλογή διαγνωστικών εξετάσεων επιτρέπουν την έγκαιρη αναγνώριση ασθενών με θεραπεύσιμες αιτίες υπέρτασης και την ελαχιστοποίηση του κόστους της θεραπείας.

Ανεσίδης Μάνος / Ειδικός Καρδιολόγος

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top