Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

08 Ιαν 2014

Υπάρχω… μέσα από την συνύπαρξη μου με τους άλλους

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Υπάρχω… μέσα από την συνύπαρξη μου με τους άλλους.

 

Αυτός είναι ένας σύντομoς ορισμός της ανθρώπινης ύπαρξης και ίσως και του εαυτού. Η ζωή αποκτά διαφορετικό νόημα μέσα από τα μάτια των άλλων, μέσα από την κοινή πορεία. Αυτός όμως είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που άνθρωποι αποκτούν ή καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα στην καθημερινότητα τους.

Το ξεκίνημα ενός νέου χρόνου ας γίνει αφορμή να υιοθετήσουμε αλλαγές, όπως νέες συμπεριφορές και δεσμεύσεις που θα μας κάνουν καλύτερους. Ειδικά στο δύσκολο έργο της αρμονικής συμβίωσης με τους άλλους. Δεν είναι τυχαίο πως οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένας από τους κυριότερους λόγους, που άνθρωποι αναζητούν βοήθεια από ειδικούς. Αν κοιτάξει ο καθένας μέσα του και παρατηρήσει τον εαυτό του, θα ανακαλύψει πως οι περισσότερες κουβέντες ειδικά σε φιλικό επίπεδο, όπως σ έναν καφέ, αφορούν την συνύπαρξη με τον σημαντικό άλλο στη ζωή σας.

Η ιδιαιτερότητα του καθενός, οι προτιμήσεις, οι επιθυμίες αλλά και οι ανάγκες του, που επιθυμεί και επιδιώκει να ικανοποιήσει, μη σκεπτόμενος τις ανάγκες του άλλο, οδηγεί συχνά σε ρίξεις τους ανθρώπους. Η δυσπιστία και η καχυποψία, πράγματα εν μέρει αναμενόμενα της κοινωνίας και των συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούμαστε να επιβιώσουμε «αρμονικά» είναι άλλος ένας παράγοντας που οδηγεί στη σύγκρουση.

Η συνύπαρξη δεν είναι παιχνίδι με έναν νικητή είναι συμβίωση, είναι συνεργασία. Στη Βιολογία με τον όρο συμβίωση που αποτελεί και διεθνή όρο (symbiosis) ή κατ΄ άλλους «βιολογική αμοιβαιότητα» χαρακτηρίζεται η σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ ανόμοιων οργανισμών από την οποία ωφελούνται και οι δύο εταίροι που στη προκειμένη περίπτωση έκαστος ονομάζεται "συμβιωτικός οργανισμός".

Αυτό που διευκολύνει καταστάσεις είναι η ικανότητα του ανθρώπου να ακούει πραγματικά. Να κοιτάει και να βλέπει.

Δεν επιλέγουμε πάντα σε ποια κοινωνία θα ζούμε αλλά επιλέγουμε ή οφείλουμε να επιλέγουμε να ζούμε σαν άνθρωποι. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως δεν είναι όλα κατανοητά στον κόσμο… Η διαφορετικότητα του άλλου ας μην αποτελεί σημείο αποφυγής αλλά κινητήρια δύναμη να τον πλησιάσω, να τον γνωρίσω, να τον ακούσω…. να τον δω και να με δει γιατί αλλιώς δεν υπάρχουμε.

Καλή εβδομάδα σας εύχομαι και μια παραγωγική χρονιά. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Μαρία Ξανθοπούλου

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 687 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top